Zelf PVC leggen

Tips en uitleg

Zelf PVC leggen

Een PVC vloer leggen vergt nauwkeurigheid en precisie, dit is niet voor iedereen weggelegd. Echter zijn er PVC clickvloeren en losleg vloeren die gebruiksvriendelijker zijn voor de doe-het-zelver in vergelijking met de plakvloeren. Veel merken gaan zich steeds meer richten op het DIY PVC leggen, dit betekent dat je flink kunt besparen op een kwalitatieve PVC vloer.

Juiste voorbereiding bij het leggen van PVC

Bij het leggen van een PVC vloer is een goede voorbereiding van belang. Zonder rekening te houden met een aantal punten kan je een strakke en egale PVC vloer wel vergeten. Voor de juiste soepelheid en optimaal gebruik dient PVC minimaal 48 uur in een ruimte van ongeveer 18 graden te acclimatiseren. De luchtvochtigheid is hierbij ook van belang, deze moet rond de 50 tot 60 procent zitten om het PVC op de juiste manier te laten wennen aan de omgeving.

PVC kan over een bestaande vloer worden gelegd, dit zorgt namelijk voor een uitstekende geleider van vloerverwarming. Zorg er hierbij voor dat de bestaande vloer schoon is, zodat er geen vuil onder de PVC vloer komt te liggen. Het kan zijn dat de vloer eerste geëgaliseerd moet worden, dit kan je doen met egaline. Na het egaliseren van de ondervloer met deze minimaal een dag drogen. Daarna moet de vloer geschuurd worden om kleine oneffenheden weg te werken. Als dat is gedaan moet de hele ondervloer stofvrij worden gemaakt, op deze manier zorg je voor een sterke, vlakke en perfecte onderlaag voor het PVC.

Het leggen van de PVC vloer in stappen

 

Nadat de ondervloer gereed is, kan je beginnen met het leggen van de PVC vloer. Er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet volgen om een zo strak mogelijk eindresultaat te behalen. Begin in de hoek van de ruimte en werk van links naar rechts. Het is van belang dat je een uitzettingsvoeg van 1 cm vrijhoudt rondom het gelegde PVC. Tussen iedere PVC strook laat je wat speling van 4 tot 5 mm, dit wordt vaak ook aangegeven op de verpakking. Om een strook tegen een andere strook aan te leggen, houd je deze iets schuin om de groef onder de lip te steken en daarna kan je deze plat leggen. Met een rubber hamer kan je de strook met een aanslagblok tegen de andere strook leggen.

Als je bovenstaande stappen juist volgt, dan kan je eenvoudig een PVC vloer leggen met een strakke en kwalitatieve uitstraling. Daarnaast geven we je graag nog een aantal tips om het beste resultaat te behalen. Tijdens het installeren kunnen stroken uit meerdere pakketten worden gemixt om herhaling in planken te minimaliseren. Bij het zagen van de PVC planken kan je het beste een decoupeerzaag gebruiken. Heb je nog vragen, dan kan je altijd contact met ons opnemen. Succes!